TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Rattlesnake Annie: Indian Dream

Rattlesnake Annie: Indian DreamAmerickou zpěvačku Rattlesnake Annie není třeba českým posluchačům jistě nijak dlouze představovat. Své věrné příznivce si u nás získala už před 17 lety, kdy společně s Michalem Tučným nahrála album Anka Chřestýš & Poslední kovboj (říjen 1982, Supraphon). Po úspěchu svého dalšího „českého“ alba Adios, The Last Cowboy (1995, Sony Music) přichází nyní Anka Chřestýš na český trh s albem Indian Dream.
Na tomto albu najdete celkem čtrnáct skladeb. Dvanáct skladeb pochází z vlastní autorské dílny Rattlesnake Annie, jedna skladba pochází z pera Pee Wee Kinga („Tennessee Waltz“) a jednu skladbu napsal Oscar Brown Jr, („The Woman And The Snake“). Hudebně se na albu podílela celá řada studiových muzikantů z Nashvillu a z Japonska. Zvláštností alba je jistě také i fakt, že album vznikalo v několika studiích (např. v texaském Willie Nelson Studio, nebo v tokijském Sound Empire).
Album Indian Dream je velmi těžké přiřadit k nějakému specifickému stylu. Při poslechu totiž zjistíte, že se jedná o dokonale vyváženou směs blues, tradiční i moderní country music, silně prostoupenou magickou silou indiánského folklóru, a navíc ještě okořeněnou špetkou žhavých španělských rytmů. Celé album navíc vyniká skvělými pěveckými i muzikantskými výkony. Je proto velice těžké vyzdvihnout zvlášť některé skladby, když všechny jsou dobré. Na mne osobně velmi zapůsobila titulní píseň Indian Dream, která vypráví o indiánském snu o nalezení lepšího místa na tomto světě, kde by nebyly války, násilí, hlad a bída. Rovněž další písně pojednávají o podobných či jiných závažných problémech lidské společnosti, např. „Ride On Red Man,“ „Cherokee Eyes“ nebo „Letter To Olga.“ Právě posledně jmenovaná skladba bude zapůsobí zvláště na české publikum, neboť, jak již z názvu vyplývá, je inspirována osudy prezidenta Václava Havla. Kromě těchto písní s vážnou problematikou na albu vynikají skvělou interpretací také klasická skladba „Tennessee Waltz“ a závěrečná „The Woman And The Snake,“ se skvělým rytmickým doprovodem a výraznými prvky moderní country music.
Album Indian Dream je prostě po všech stránkách vynikající album, které je navíc vybaveno kvalitním booklettem. Ten kromě několika fotografií obsahuje i texty všech písní obsažených na desce! Pokud máte rádi country music (zejména tu, lišící se nějakým způsobem od jejího hlavního komerčního proudu), nemělo by vám toto album v žádném případě uniknout. Určitě se vám bude líbit.

Faktografie alba:
Rattlesnake Annie: Indian Dream (Indian Dream – Bugles On The Prairie – Cherokee Lullaby – Medicine Woman – Ride On Red Man – Letter To Olga – Smiling Through My Tears – Indian Love Song – Cherokee Eyes – Rain Dance – Olé Uli – Tennessee Waltz – The Woman And The Snake); Total time 41:42, Sony Music/Bonton, 1999.

avatar Autor: on 16.9.1999. Filed under Recenze. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*